BMI BEREKENEN

Hoe afvallen met het zone dieet?

Zone Dieet
De naam ‘Zone’ komt van ons hormoonbalans. Het insulineniveau en glucagonniveau moeten we goed in balans houden. Hierdoor worden ontstekingsremmende stofjes vrijgelaten in het lichaam en zal het lichaam in dit geval geen extra vet opslaan. Volgens Barry Sears zal bij een overschot aan insuline het lichaam energie opslaan, tegelijkertijd vet verbranden is niet mogelijk.


De verhouding
De verhouding van 40:30:30 tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is volgens het Zone dieet de ideale verhouding om je streefgewicht te behalen. De bovengenoemde verhouding wordt de ‘Zone’ genoemd. Wanneer deze verhouding nageleefd wordt voel je jezelf energieker en vitaal volgens Barry Sears. Een volgend gevolg van dit eetpatroon is een verhoogd concentratievermogen en een verlaging van het gewicht. Volgens het Zone dieet zal het risico op hart –en vaatziekten, diabetes en depressie een stuk lager zijn bij het volgen van dit dieet.

Fruit en groente
Het Zone dieet bestaat grotendeels uit koolhydraten uit de ongewenste categorie die moeten worden vermeden. Voorbeelden hiervan zijn pasta, aardappelen en brood. Wat goed is volgens het dieet is fruit en vezelrijke groenten. Barry Sears vind beweging in combinatie met zijn dieet ook erg belangrijk. Een tweedagelijkse oefening volgens het Zone dieet zou je in de eerste 2 weken al zo’n 0,5 tot één kilo moeten laten afvallen.

American Heart Association
Er is nogal wat discussie over de verhouding 40:30:30. Het dieet laat inderdaad het gewicht dalen. De American Heart Association geeft een negatief advies over het dieet omdat deze te weinig essentiële voedingsstoffen bevat volgens hun. Het is ook niet duidelijk wat het lange termijn effect is van dit dieet.