BMI BEREKENEN

Lees hier hoe je kan afvallen met het brood-dieet

Brood Dieet
Hoewel brood bekend staat als een dikmaker, kun je er wel snel mee vermageren als je het brooddieet volgt. Het aantal calorieën dat een brood bevat hangt af van de broodsoort. Volkoren of meergranen bevatten wel iets meer calorieën, maar doordat het rijk is aan trage suikers, mineralen en vitamines, is dit brood waar je voorkeur naar uit dient te gaan. Het is immers vaak het beleg (jam, choco, vet beleg) dat maakt dat we verdikken en niet het brood zelf.

Hoeveel brood per dag?
Bij deze manier van diëten om te vermageren met het brooddieet eten we één dag enkel brood en de volgende dag 'gewoon' (wel gezond natuurlijk) Op de brooddagen zorg je er voor dat je iets meer dan 1000 kilo calorieën eet. Dat is ongeveer acht sneden. Verder moet je natuurlijk voldoende water drinken. Koffie en thee mag ook maar zonder suiker. Zoetjes mag wel. 1000 calorieën is wel het minimum.

Afvallen met brood
Vind je het te moeilijk om enkel brood te eten? Dan kun je op je brooddagen ook twee porties fruit en wat rauwkost nemen. Bijvoorbeeld komkommer, sla en plakjes tomaat als beleg. Of een kop zelfgemaakte light groentenbouillon. Het afvallen gaat dan wel iets minder snel maar het is beter vol te houden.

Het brood-dieet werd in 1984 geïntroduceerd door de Nederlandse arts dr. C.M. de Vos. Het dieet is een wisseldieet. De basis van het brooddieet is dat je om de dag alleen brood eet met hierbij water, koffie of thee. Op de andere dagen mag je normaal eten. Zelfs een tussendoortje is dan toegestaan. Het idee is dat op deze manier de alvleesklier wordt getraind. Er wordt geen overtollige insuline meer aangemaakt.

Wit is ook gezond
Het brooddieet werkt het beste als je 'donker' brood zoals volkorenbrood of meergranenbrood eet. Maar het is sinds de invoering van moutmeel allang niet meer zo dat witbrood ongezonder is dan bruin. Wit brood bevat dezelfde voedingsstoffen. Ook witbrood bevat vezels, vitaminen en mineralen. In bruin zit alleen wat meer.

Veel voordelen
Het brooddieet kent veel voordelen. Het is eenvoudig, het is gemakkelijk vol te houden en het werkt erg goed. Zeker als naast het brooddieet besluit om meer te bewegen dan je normaal deed, kun je wel twee kilo per week kwijtraken. Bovendien is het brooddieet goedkoop.

Hoe werkt het brooddieet?
Toen het brooddieet in de jaren tachtig werd geïtroduceerd vonden veel mensen het maar een raar dieet. Brood stond juist bekend als een echte dikmaker. Ten onrechte bleek al snel, want met het brooddieet kun je eenvoudig twee kilo per week kwijtraken.

Het imago van brood is zo'n beetje tegenovergesteld aan de werkelijke functie van brood. Veel mensen denken dat brood veel koolhydraten bevat omdat het van meel gemaakt wordt. Dat is een misvatting. Brood heeft de perfecte eigenschappen om overgewicht te voorkomen en tegen te gaan.

Vezels
Het toverwoord is vezels. Brood, zeker donker brood zoals meergranen of volkorenbrood, is rijk aan vezels. En vezels zorgen er voor dat je je snel verzadigd voelt waardoor je minder snel honger krijgt en je dus minder eet. Brood zit bovendien vol met B vitamines en mineralen.

Weinig vet
Bovendien bevat brood weinig vet. Het is het rijke (zoete) beleg dat brood ongezond kan maken. Halvarine, mager vlees en magere kaas zijn een goede keuze als je op je gewicht wilt letten, roomboter, pindakaas en chocopasta zijn dat natuurlijk niet.

Groente en fruit
Als je met het brooddieet succesvol wilt afvallen is het vanzelfsprekend wel nodig dat je op de dagen dat je geen brood eet, voldoende gezonde voeding binnen krijgt. Let er vooral op dat je voldoende groente en fruit eet. Ook belangrijk, sla geen maaltijden over.

Voldoende voedingsstoffen
Een tijd lang is gedacht dat je met het brood-dieet onvoldoende stoffen binnenkreeg, maar TNO heeft het onderzocht en dat blijkt niet het geval te zijn. Wel wordt aangeraden om het brood-dieet niet langer dan zes weken achter elkaar te doen.