De meest voorkomende oorzaak van een te hoge cholesterol is een ongezonde levensstijl:
te veel voeding eten die verzadigde vetten bevat (volle melk, vlees, boter ...)
te weinig lichaamsbeweging (elke dag 30 min. bewegen is ideaal)
roken en alcohol
overgewicht
Erfelijke factoren spelen ook vaak een rol.
Dit kan vooral voorkomen in families waar hart- en vaatziekten gekend zijn.
Andere oorzaken:
suikerziekte
gebruik van bepaalde medicijnen
traagwerkende schildklier
Gevolgen en risico's van een te hoog cholesterolgehalte
Hoewel men zelf niets merkt wanneer men een te hoog cholesterolgehalte heeft, zorgt deze verhoogde waarde op den duur wel voor langzaam dichtslibbende slagaders (aderverkalking of atherosclerose). Als een bloedvat helemaal dichtgeslibd zit, krijgen de organen die erachter zitten te weinig of geen bloed. Er ontstaat in dat orgaan dan een zuurstoftekort. Wanneer dit gebeurt rondom het hart spreekt men van een hartinfarct, bij de hersenen spreekt men van een beroerte.
Een te hoog cholesterolgehalte kan ook leiden tot diabetes en hart- en vaatziekten.
Het beïnvloeden van je cholesterolgehalte gebeurt niet in één-twee-drie. Het gaat erom je levensstijl aan te passen op zo'n manier dat je je nagestreefde en dus lagere cholesterolpeil kan behouden, tenminste, als er geen andere risicofactoren zijn.
De huisarts zal je aanraden te stoppen met roken, meer bewegen en gezonder eten. Wanneer hij of zij van mening is dat dit het probleem niet voldoende zal oplossen, is het mogelijk te beginnen met cholesterolverlagers. Bij het overschakelen op medicatie voor het verlagen van het cholesterolgehalte, zal men al na ongeveer drie maanden resultaat merken van de behandeling.
Als je je levensstijl gaat aanpassen, is het zinvoller dit gedurende een lange periode vol te houden en de tijd tussen twee controles ook te verlengen.