BMI BEREKENEN

Hoe afvallen met het detox dieet?

Detox Dieet
Detoxen is heel belangrijk wanneer je wil afslanken, omdat het er ook voor zorgt dat je nadien veel minder last hebt van het jojo effect, dus dat je na het detoxen minder snel terug bijkomt in gewicht.

Dr. Paula Baille-Hamilton, een Britse arts in vele specialiteiten, heeft het detox-dieet ontwikkeld uit interesse voor het menselijk stofwisselingsmechanisme. Zij merkte dat veel mensen, ondanks het volgen van een vermageringskuur en meer te gaan sporten, toch in gewicht bleven bijkomen.

Allerlei schadelijke stoffen, zoals PCB's, zware metalen en pesticiden maar ook detergenten, drugs en sigarettenrook, worden in ons lichaamsvet opgeslagen en sturen onze stofwisseling in de war. Wanneer ons lichaam gezond is, kan het zichzelf normaal gezien reinigen, maar ongezonde voedingsgewoonten zorgen ervoor dat de chemicaliën zich gaan opstapelen in ons lichaam. Bij het ontgiften van ons lichaam draait het er om om ons lichaam te reinigen van deze toxines. Het zuiveren zorgt ervoor dat de negatieve gevolgen van onze voedingsgewoonten zoals een onzuivere huid, spier- en gewrichtspijnen, vermoeidheid, ziektes door een aantasting van ons immuunsysteem worden opgelost.

Mensen die gewicht willen verliezen, gaan dikwijls allerlei diëten volgen om snel te vermageren. Dit snelle gewichtsverlies zou het probleem van de stofwisseling nog gaan verergeren. Om op het juiste gewicht te blijven, is het belangrijk dat je eerst het natuurlijke evenwicht in ons lichaam gaat herstellen.

Wanneer je voedingsmiddelen gaat eten die veel vitaminen, bouwstoffen en antioxidanten bevatten, in combinatie met het gebruik van voedingssupplementen begint het ontgiftingsproces waardoor je kunt vermageren. Het is belangrijk om gedurende deze periode veel water te drinken en vezelrijke voedingsmiddelen te gebruiken om de afvalstoffen via de urine en een verbeterde darmwerking het lichaam te laten verlaten. Je kunt best biologisch geteelde groenten en fruit eten en dierlijke vetten zoveel mogelijk vermijden, want op deze manier beperk je de opname van chemische calorieën.

Hierbij hoort natuurlijk ook voldoende lichaamsbeweging.

Een detox-dieet, dat gewoonlijk op korte termijn loopt, is niet voor iedereen aan te raden. Zo vermijden zwangere vrouwen (en vrouwen die borstvoeding geven), diabetici, kankerpatiënten en mensen met een lage bloeddruk dergelijke manieren om te vermageren.

Het is belangrijk om rustig aan de ontgiftingskuur te beginnen, want ze kan toch enkele bijwerkingen met zich meebrengen. Zo kun je in de eerste dagen hoofdpijn krijgen doordat je plots bent gestopt met het gebruik van suikers en caffeïne, maar je kunt ook vermoeid zijn of acné krijgen.

Wat moet je eten?
- Alle soorten vers fruit en groenten (kolen, ui, knfolook, rode en groene groenten)
- Rijst, met name bruine en basmatirijst en pasta's op basis van rijst, rijstcake of rijstcrackers
- Quinoa, gierst en boekweit – granen, dus
- Peulvruchten, zoals bonen, erwten, linzen
- Ongezouten noten en zaden, maar liever geen pindanoten
- Olijfolie
- Kruiden en specerijen in de vorm van zeezout, sojasaus en azijn
- Caffeïnevrije kruidenthee of groene thee
- Water, rijstmelk of 100% natuurlijke fruit- en groentesappen aangelengd met de helft water

Wat moet je schrappen?
- Suikers: geraffineerde, dextrose, bruine suiker, sucrose, glucosestroop en artificiële zoetstoffen
- Zuivel- en tarweproducten
- Spelt, gerst, rogge want zij bevatten gluten
- Koffie, zwarte thee en caffeïnedranken
- Gist
- Alcohol
- Bewaarmiddelen en voedingsadditieven
- Chocolade
- Vetrijke producten

Enkele adviezen op een rijtje:
- volg het ontgiftingsdieet niet te lang, anders riskeer je tekorten aan eiwitten en calcium
- begin rustig aan met het detoxdieet, want het heeft toch enkele bijwerkingen
- gebruik voor de ondersteuning van de reinigende werking van je lichaam ook vitamine- en voedingssupplementen
- ga regelmatig sporten, ga eens naar de sauna en doe wat ademhalingsoefeningen
- vermijd drinken rond de maaltijden, maar drink minimum 1,5 liter per dag om de afvalstoffen uit je lichaam te krijgen
- eet de eerste dagen hierna lichte maaltijden en verval niet terug in je oude, ongezonde voedingsgewoonten
- volg niet meer dan 2 detoxdiëten per jaar, maar volg je kuur wel tijdens de zomermaanden

Kritieken
De ontgiftingskuren zijn niet nodig omdat ons lichaam zelf de chemicaliën die we opnemen kan eliminieren. Er is zelfs tot nog toe geen wetenschappelijke studie geweest die bewijst dat de detox werkt.

Wanneer je ongezonde leef- en eetgewoonten hebt, kan een detox gedurende enkele weken per jaar, de schade die je je lichaam toebrengt niet oplossen. Het is zelfs ongezond om gedurende verschillende dagen extreem weinig te eten.

Een gezondere mogelijkheid is om een dagje wat minder te eten nadat je een dag wat te veel hebt gehad.