BMI BEREKENEN

Lees hier hoe je kan afvallen zonder dieet

Gezond afvallen zonder dieet
Tien stappen om af te vallen zonder dieet:

1. Kauw zo langzaam mogelijk.
Probeer het eten zo langzaam mogelijk te kauwen, ook al heb je geen tijd hiervoor. De hoofdmaaltijden moeten minstens 15-20 minuten duren, want binnen die tijd kunnen de hersenen signaleren dat je klaar bent met eten. Als je sneller gaat eten raakt je de controle kwijt en eet je meer.

2. Neem iedere dag een ontbijt
Iedere dag ontbijten is een gezonde gewoonte die je zal helpen gewicht te verliezen. Veel mensen gaan ervan uit dat hun ontbijt overslaan een goede manier is om minder calorieën te verbruiken, maar een gezond en voedzaam ontbijt zorgt er juist voor dat je je voldaan voelt en in de voormiddag minder snel de neiging hebt om naar ongezonde tussendoortjes te grijpen.

3. Stop ’s avonds met eten
Stel voor jezelf een uur vast waarop je niets meer mag eten. Zo is het gemakkelijker om nee te zeggen tegen snacks als je voor tv zit of laat op de avond. Drink een kop thee, eet eventueel een appel, een yoghurtje of een dieetkoekje als je het knabbelen toch niet kan laten. ’s Avonds niet meer te veel eten kan een belangrijke factor zijn als je wilt afvallen zonder dieet.

4. Let op met vloeibare calorieën
Gesuikerde drankjes (frisdranken, chocomelk, vruchtensap) leiden al snel tot een hoog calorieënaantal, maar stillen je honger niet. Probeer je dorst te lessen met water, dat zal het vermageren bevorderen. Voeg er voor de smaak eventueel een stukje citroen aan toe. Thee is ook een goed alternatief. Kleine hoeveelheden ongezoet vruchtensap met weinig calorieën zijn ook goed. Wees voorzichtig met alcohol, want alcoholische drankjes bevatten vaak veel calorieën.

5. Eet meer verse producten
Veel verse groente en fruit eten kan je heel wat kilootjes doen verliezen, zeker als ze de plaats innemen van ander voedsel dat veel vet en calorieën bevat. Groenten en fruit kunnen er ook voor zorgen dat je je vol voelt. Stouw je keuken vol met groente en fruit en probeer bij iedere maaltijd of snack een portie te eten. Verse groenten en fruit zijn erg belangrijk als je wilt afvallen zonder dieet.

6. Houd je omgeving onder controle
Vul je keuken met gezonde, caloriearme producten. Als je uit eten gaat, vermijd dan fastfoodketens en all-you-can-eat-restaurants. Als je naar feestjes gaat, eet dan op voorhand al een gezonde snack, zodat je niet uitgehongerd aan het eten begint. Door omgevingsfactoren onder controle te houden, zal je zeker afslanken.

7. Neem kleinere porties
Als je je porties met 10 à 20% kan minderen, zal je al gewicht verliezen. De meeste porties die je op restaurant krijgt voorgeschoteld zijn bijvoorbeeld te groot voor een persoon. Neem een maatbeker om je gewoonlijke porties te schatten en probeer die geleidelijk aan te minderen.

8. Neem meer stappen
Schaf een stappenteller aan. Een gezond gemiddelde stappen is 10.000. Als je geen 10.000 stappen zet, probeer dan meer actief te zijn. Wandel rond terwijl je telefoneert, neem de hond mee uit voor een extra wandeling, enz. Lichaamsbeweging is erg belangrijk als je wilt vermageren.

9. Eet meer proteïnen
Je leest het goed, door meer proteïnen aan je dieet toe te voegen kan je vermageren. Let wel op dat het om magere, vetvrije eiwitten gaat. Magere yoghurt, eieren, bonen, kleine porties noten, tofu… zijn aanraders.

10. Kies voor lightversies
Probeer zoveel mogelijk de lightversie’s te gebruiken van producten als dressings, mayonaise, zuivelproducten en andere producten. Nog beter is voor echt magerealternatieven te kiezen, bijvoorbeeld salsa of hummus te gebruiken als dipsaus, mosterd op je broodjes te gebruiken in plaats van mayonaise, enz.