BMI BEREKENEN

Lees hier alles over het Atkins dieet

Atkins Dieet
Het Atkins dieet kan voor sommige onder ons een blijvende oplossing zijn. Wij spreken hier dan over personen die overgewicht hebben. De meeste overige diëten zijn vaak korte termijn oplossingen, iedereen kent het jojo effect wat vaak bij diëten hoort.

Dr. Robert Atkins denkt dat bij de meeste mensen die te zwaar zijn het probleem ontstaat door een verhoogd insuline niveau in het lichaam. Eet je veel koolhydraten, dan wordt de insuline productie in het lichaam gestimuleerd door het verhoogde bloedsuiker gehalte. Insuline zorgt ervoor dat onze lichaamscellen de bloedsuiker kunnen gebruiken. Tevens zorgt insuline dat het vet in het lichaam wordt opgeslagen. Het stimuleert tevens dat je hersenen hongersignalen produceren.

Wanneer je de koolhydraten in het voedsel beperkt, zakt het insuline peil in het lichaam en stijgt het glucagon peil. Glucagon is het hormoon dat ervoor zorgt dat lichaamsvet wordt verbrand en dat opgeslagen cholesterol in de slagaderen wordt verwijderd. Het Atkins dieet is hier volledig op gebaseerd. Het afvallen, volgens Atkins, verloopt in 3 fasen


Eerste fase Atkins Dieet
De eerste 14 dagen van het Atkins Dieet is het introductie dieet. Het doel hiervan is om de verbranding, die nog loopt op koolhydraten, om te zetten naar vetverbruik voor energie. Verder is het bedoeld om je lichaam te zuiveren van slechte koolhydraten en de slechte trek te laten verdwijnen. Het is daarom noodzakelijk om in deze Atkins fase niet meer dan 20 gram koolhydraten per dag te eten. Je lichaam gaat na een paar dagen automatisch vetten verbranden. De 20 gram koolhydraten die je in de eerste fase van het Atkins dieet per dag eet, komen vooral van gezonde groenten en heerlijke salades. Verder dien je, om alle afvalstoffen af te voeren, steeds meer water te gaan drinken tot je ongeveer op minstens 2 liter per dag zit.

Tweede fase Atkins Dieet
Het doel van de tweede fase van het Atkins dieet is om gewicht te blijven verliezen en daarnaast langzaam de hoeveelheden koolhydraten per week op te voeren. Hiermee zal ieder zijn Kritische Koolhydraten Niveau (KKN) ontdekken. KKN is de hoeveelheid koolhydraten dat je per dag kunt eten, terwijl er nog steeds gewichtsverlies is per week.

Derde fase Atkins Dieet
In de 3e fase voeg je nog meer koolhydraten toe totdat het gewichtsverlies niet meer dan een halve kilo per week is. Kom je nu in de buurt van je streefgewicht, probeer dan meerdere varianten uit.

Het Atkins dieet verandert hierna in een levenswijze. Je moet je blijvend aan de regels houden voor permanent gewichtsverlies.