BMI BEREKENEN

De gezondheidsvoordelen van tomaten

Tomaten
Tomaten, en zeker bewerkte tomaten in de vorm van tomatensaus, tomatenpasta, tomatenpuree en ketchup zullen je nog beter smaken in de wetenschap dat ze supergezond zijn!

Lycopeen is een carotenoïde, een pigment dat verantwoordelijk is voor de diep rode kleur van tomaten. Het is een super krachtig antioxidant dus beschermt het je cellen o.a. tegen bepaalde vormen van kanker en hart- en vaatziekten. Een hoog inname van lycopeen bij mannen is bewezen dat het risico op prostaatkanker vermindert.

Tomatensap is een effectieve bloedverdunner. Mensen met diabetes, of die meer kans hebben op bloedpropvorming in de aderen, mensen die roken of een hoog cholesterolgehalte hebben, mensen die vaak lange afstanden vliegen of die een operatie hebben ondergaan doen er goed aan om een glas tomatensap te drinken.

Hoe kan je tomaten het beste tot je nemen?
- drink dagelijks een glas tomatensap met zo weinig mogelijk zout. Geef de sap wat smaak door wat chilisaus of citroensap
- eet als tussendoortje een schaal tomaten, even gestoomd in de magnetron met een scheutje olijfolie voor een betere opname, lekker kruiden en met verse basilicum eten
- voeg zoveel mogelijk tomatensauzen, puree en pasta bij je eten
- waar mogelijk (biologische) tomatenketchup nemen in plaats van mayonaise

Let wel: voor een betere opname van lycopeen heb je wat vet bij nodig. Denk aan olijfolie of een gezonde vet als een avocado.