BMI BEREKENEN

Hoe afvallen met looptrainingen


Looptraining
• Lange duurloop
Loop in een rustig tempo minstens drie kwartier tot een uur om vet te verbranden. Eigenlijk is negentig minuten tot twee uur ideaal. Het langzame tempo, waarbij het stofwisselingssysteem op vetverbranding overgaat, zorgt in combinatie met de tijdsduur voor maximalisatie van de vetverbranding. Het resultaat: bij een duurloop van negentig minuten kan ons proefkonijn – een man van zeventig kilo - meer dan duizend calorieën verbranden waarbij een flink gedeelte uit vet bestaat.

• Tempoloop
Lange duurlopen zijn uitstekend, maar u kunt ze niet elke dag doen. Als u maar twintig tot dertig minuten tijd heeft om te lopen, kunt u het beste in een hoger tempo trainen. Loop twintig tot dertig minuten in uw tien-kilometerwedstrijdtempo, een inspanning die behoorlijk pittig, maar niet te zwaar moet zijn. U legt zo meer kilometers af en verbrandt meer vet dan wanneer u een half uur loopt in een langzaam tempo. Het resultaat: met een tempoloop van dertig minuten kunt u meer dan 450 calorieën verbranden.

• Snelheid
Snelheidstrainingen zijn uitstekende calorieverbranders. Na een warming-up van vijf minuten loopt u één tot drie minuten op 85 tot 95 procent van uw vermogen. Wandel of jog daarna om te herstellen. Herhaal deze oefening vijf tot tien keer en eindig met een cooling-down van vijf minuten. Het verbrandingsproces blijft na een dergelijke training bovendien doorgaan en zal dan vooral vet verbranden! Volgens een Scandinavisch onderzoek worden er soms nog tweehonderd calorieën extra verbrand na de training. Goed voor het overtollige vet dus. Een ander gunstig effect van snelheidstrainingen is dat het hongergevoel onderdrukt wordt gedurende een uur à twee uur, waardoor u meer calorieën verbrandt en minder eet. Het resultaat: door een snelheidstraining van acht keer twee minuten, die op negentig procent van het vermogen wordt afgewerkt, raakt u meer dan zevenhonderd calorieën kwijt (inclusief de naverbranding) Uitstekende manier van vet verbranden dus.

• Avond/ochtendloop
Loop enkele uren na het avondmaal in een rustig tempo twintig tot dertig minuten en eet niets meer voor u naar bed gaat. Het effect hiervan is dat de energievoorraad (koolhydraten) in het lichaam afneemt. De volgende ochtend loopt u voor het ontbijt 45 minuten tot een uur in een gestaag tempo. Uw lichaam zal, door de verminderde koolhydraatvoorraad, sneller en intensiever overgaan op de verbranding van vet. Zowel lichamelijk als geestelijk is dit echter een bijzonder zware training. De ochtendloop kan aanvoelen als de laatste fase van een marathon. Wellicht is het verstandig om deze training samen te doen met iemand die ook wat kilo's wil kwijtraken. Het resultaat: na dertig minuten 's avonds en 45 minuten de volgende ochtend, zijn meer dan duizend calorieën verbrand, waarbij met name de vet voorraad aangesproken wordt. Conclusie die u hieruit kunt trekken is dat hardlopen ideaal is om vet te verbranden, kies een van de manieren die hierboven beschreven staan en ook u zult voor de zomer de laatste kilo's vet verbranden.