BMI BEREKENEN

Verbeter je gezondheid door meer te bewegen

Gezonde beweging
Waarom voldoende bewegen?
Met bewegen bedoelen we niet alleen zware inspanningen of topsport. Bewegen is ook wandelen, fietsen, tuinieren en allerlei huishoudelijk activiteiten. U doet dat om uw conditie van uw lichaam en uw lichaamsgewicht onder controle te houden. Beweging is gunstig voor de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Beweging zorgt voor een fitter gevoel en daardoor bent u minder snel moe.

Beweegt u voldoende?
Voor uw gezondheid is elke dag 30 minuten bewegen voldoende En wel zo dat u er een matige tot redelijke inspanning voor moet leveren. Dat betekent dat u er behoorlijk voor moet ademhalen en uw hart sneller gaat kloppen. U moet tijdens de inspanning nog wel gewoon kunnen blijven praten. U mag dus niet buiten adem raken. Bewegen kan voor de een wat anders zijn dan voor de ander. Sport u nooit dan kan fietsen met een rustig tempo al een hele inspanning zijn. Fietst u vaker, dan moet u wat harder trappen om aan diezelfde inspanning te komen.

Het is zeker niet de bedoeling dat je onmiddellijk zeer intensief gaat sporten of lid wordt van een sportclub. Begin heel rustig en stel jezelf een realistisch doel. Probeer dagelijks een half uurtje te wandelen. Combineer het nuttige met aangename: parkeer wat verder, ga te voet naar de bakker... Op die manier doe je bijvoorbeeld toch je boodschappen en heb je je beweging in één keer gehad.

Het is vooral belangrijk dat je een sport of manier van bewegen doet die je graag doet. Want als je absoluut geen plezier beleeft aan lopen of joggen, heeft het geen zin dat je dagelijks rondjes gaat lopen op de piste. Een sport die je graag doet ga je ook langer volhouden, en dat komt jouw lichaam ten goede.

Verbruik van calorieën tijdens het sporten en bewegen
Hieronder vind je een schema over het gebruik van calorieën bij sport of bewegen. Handig om te kijken wat je moet doen als je meer calorieën kwijt wil raken in dezelfde tijd.

Sport Tijdsduur Aantal calorieën
Tennis 30 minuten 432 calorieën
Handbal 30 minuten 418 calorieën
Squash 30 minuten 415 calorieën
Voetbal 30 minuten 415 calorieën
Basketbal 30 minuten 405 calorieën
Steps 30 minuten 354 calorieën
Zwemmen 30 minuten 333 calorieën
Joggen 30 minuten 298 calorieën
Aerobics 30 minuten 297 calorieën
Volleybal 30 minuten 270 calorieën
Fietsen 30 minuten 267 calorieën
Dansen 30 minuten 180 calorieën
Wandelen 30 minuten 150 calorieën
Golf spelen 30 minuten 120 calorieën
Boodschappen doen 30 minuten 94 calorieën
Stofzuigen 30 minuten 90 calorieën
Biljarten 30 minuten 87 calorieën
Paardrijden 30 minuten 81 calorieën
Meer info over gezond bewegen
De volgende artikelen bevatten meer informatie over gezonde beweging en sport:

Krachttraining / gewichtstraining
Looptraining
Snelwandelen
Traplopen
Zwemmen
Minder psychische klachten door te sporten